Kakav učinak može imati Startup?

25. ožujka 2019. Nikola Vido

Kakav učinak može imati Startup?

Mi smo startup koji je započeo s pronalaženjem hrane… a završio s otpadom hrane i logistikom… pravimo li cijeli ciklus robe, mijenjamo li ili utječemo? – ili smo samo jedan korak naprijed i radimo na prvoj platformi Crowdfunding za poljoprivredu?

Hm…lijepo?

“… Razgovarajmo o tome” – brojevi:

Dosadno, opet? Zvuči kao MGK VS E….

Godišnje 1,3 milijarde tona hrane ide u otpad! To je 1/3 ukupno proizvedene hrane u svijetu.

Što mi proizvodimo, tko proizvodi, gdje se proizvodi, što ide u otpad?

Što znači trošiti 400 milijardi dolara!

Stvarno, netko to plaća i to rasipa? OMG

U maloprodaji bi većina ljudi mislila da će bolest ili trula hrana biti osnovni problem otpada, neka vrsta problema sa kontrolom kvalitete (QC).

Da, mislim da to, ne želite platiti za nešto što ne može proći ni QC maloprodaje! – Znači, svaka maloprodaja ima neovisan QC? – Lijepo!

Ali to je samo u 30% slučajeva.

Što može biti ostalo?

Stvarnost je da preostalih 70% nastaje zbog pogrešnog označavanja, slomljenih kutija, slomljenih EU paleta i drugih razloga koji nisu povezani s hranom.

Hm … stvarno? – Je li? Tko to provjerava? Vjerojatno QC i neki direktor skladišta?

Za borbu protiv FW-a (rasipanja hrane) stvorili smo VeeMee – platformu internetskog tržišta koja povezuje lokalne poljoprivrednike, dobavljače i trgovce na malo.

Kakav učinak može imati Startup? - VeeMee

Oni se bave FW-om, lijepo …, a tko povezuje? Moraju naplatiti ovo?

Nudimo optimalne logističke i skladišne ​​usluge – koje obuhvaćaju utovar i istovar, kontrolu kvalitete i provjeru naljepnica.

A svi ostali rade? – google: „utovar i istovar, kontrola kvalitete i oznaka u Hrvatskoj i Sloveniji”; Hm … ništa korisno, ali mogao bih pronaći nešto

Usluga za smanjivanje rasipanja hrane ponovnim odabirom, reorganizacijom, relabelingom, a zatim preusmjeravanjem vraćene hrane na maloprodajna mjesta, prodajna mjesta i veletržnice. Sva dobra su pripremljena kao I i II klasa, kako bi im omogućila najbolje tržište i cijenu – i uz sve to smanjila rasipanje hrane.

Jedem odabranu robu? – jesam li dobro? – ali plaćam njegovu punu cijenu

I aktivno savjetovanje – osnaživanje lokalnog poljoprivrednika i dobavljača

Na ovome zarađuju, zar ne?

U VeeMee-u se fokusiramo na cijeli ciklus:

… oh, priča o ciklusu života? – ili je ovo nešto drugo

Odabiremo, reorganiziramo, povezujemo i konačno omogućujemo prijevoz i skladištenje za svu hranu koja je vraćena, ne samo zbog bolesti ili hrane koja je trula, već i zbog lošeg upravljanja.

Što oni rade? – s hranom

Kako to možemo učiniti? Dostavljenu robu koju je potrebno opozvati, šalju se u naše skladište, robu ponovo biramo, ponovno obilježavamo i reorganiziramo te je ili vraćamo ili pronalazimo novi slučaj upotrebe za njih koji na kraju dobivaju potrošači.

Jednostavno, upravo su nam pokazali Poslovni model i svi ga mogu koristiti. Možemo li?

U proteklih 6 mjeseci VeeMee je servisirao 500 tona robe, od čega je 80t trebalo izgubiti, zbog ranije navedenih razloga. Završili smo potrošivši samo 5t.

Lijepo, učinili su nešto.

Što je bilo moguće samo zbog postupaka sljedivosti koje smo implementirali – točnije pomoću oznaka identiteta proizvođača – PID. Uvođenjem njih osnažili smo lokalnog poljoprivrednika istovremeno pružajući transparentnost krajnjem potrošaču.

Imamo naljepnice, ali tko ih čita? Trebamo li je pročitati? Ili je ovo neki digitalni, na koji kliknemo?

Zbog toga, u kombinaciji s našom platformom, poljoprivrednici brže, bolje i više prodaju, a krajnji potrošači sada znaju što kupuju i što je još važnije odakle su došli.

Zarađuju nešto novca na tome? Jesu li ili je to besplatno?

I naši rani usvojitelji to su prepoznali …. A onih 80t koje smo uštedjeli samo su djelić onoga što možemo učiniti, jer je trenutno adresabilno tržište 50 mil.

Tko ih podržava? Mogu li to podržati? Kako?

Nazovite nas!

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije