Deklaracije s klimatskom učinkom hrane postale su stvarnost u Danskoj

Danska vlada priopćila je kako će sustav označavanja klimatskog utjecaja na prehrambenim proizvodima pratiti njihov plan da postanu ugljično neutralni do 2050. godine.

Dužnosnici danskog Ministarstva energetike, infrastrukture i klime naveli su da Vlada predlaže suradnju sa supermarketima na postavljanju “klimatskih deklaracija” na sve prehrambeni proizvodi koji jasno ukazuju na njihov ugljični otisak. Prijedlog će pomoći potrošačima da donesu odluke,  govori danski ministar za okoliš, Larsom Christianom Lilleholtom, te objašnjava: “Želimo potrošačima pružiti sredstva za procjenu utjecaja proizvoda na okoliš u supermarketima.”

Istraživanja s Tehnološkog sveučilišta Sydney i Sveučilišta Duke upućuju na to da upotreba oznaka koje je lako razumjeti može stvoriti potražnju za odgovorno proizvedenom hranom. Glavni autor istraživanja, dr. Adrian Camilleri, opisuje trenutni nedostatak transparentnosti: „S uređajem kao što je grijač možete osjetiti potrošenu energiju i vidjeti račun za električnu energiju na kraju mjeseca, tako da je učinak prilično istaknut , dok je utjecaj proizvodnje hrane u velikoj mjeri nevidljiv. ”

Deklaracije s klimatskom učinkom hrane postoje u Danskoj

Ministar Lilleholt kaže da je davanje informacija potrošačima na jednostavan način važno, no precizno označavanje/deklariranje dolazi s dugačkim popisom izazova. Oznake će možda morati uzeti u obzir korištenje vode i zemljišta, analizu životnog ciklusa, emisije stakleničkih plinova i ugljični otisak u prometu. Direktor Danskog vijeća za poljoprivredu i hranu, Morten Høyer, odobrava prijedlog, ali primjećuje izazovnu komponentu: nutritivnu vrijednost. “Možda će biti potrebno razmotriti utjecaj na okoliš u odnosu na nutritivnu vrijednost proizvoda. Boca sode može imati mali utjecaj na okoliš, ali nije proizvod na kojem možete živjeti – kaže Høyer.

Razvoj sveobuhvatnog sustava označavanja koji obuhvaća sve prehrambene proizvode u danskim supermarketima može potrajati, a formalni datum pokretanja još nije određen. Ako je uspješno, obilježavanje klime bi moglo rasvijetliti koje prakse proizvode zdraviju hranu održivijom i mogu čak potaknuti konkurentne inovacije od proizvođača. “Moj je dojam da postoji potreba za znanjem o tome kako pojedini potrošači mogu pridonijeti poboljšanju svjetske klime”, kaže Lilleholt.

Danska, koja se nalazi na 17. mjestu u svijetu po Indeksu učinka klimatskih promjena, najavila je prošlogodišnji prijedlog nakon izvješća Međuvladinog panela o klimatskim promjenama koje ističe posljedice globalnog zatopljenja.

Autor: Douglas Donnellan

Ovdje pročitajte izvorni članak.

Vaš VeeMee savjetnik