Izvoz hrane iz EU u siječnju na rekordnoj razini od 11,2 milijarde eura

25. travnja 2019. Nikola Vido

Vrijednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU u siječnju 2019. porasla je četvrtu godinu zaredom i dosegla je novu rekordnu razinu od 11,2 milijarde eura. Uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda također je porastao na rekordnih 10,8 milijardi eura, što je dovelo do toga da je mjesečna vrijednost trgovine premašila 22 milijarde eura, u usporedbi s 21 milijardu eura u siječnju 2018.

To su glavni rezultati posljednjeg mjesečnog trgovinskog izvješća koje je objavila Europska komisija.

EU izvoz hrane

Najveći porast mjesečnih vrijednosti izvoza (siječanj 2019. u odnosu na siječanj 2018.) zabilježen je u SAD ( 191 milijun eura), Kinu (porast od 91 milijun eura), Švicarsku (rast od 39 milijuna eura), Filipine i Rusiji. (oba su se povećala za 29 milijuna eura).

Nasuprot tome, izvoz je najviše pao na tržištu Hong Konga (44 milijuna eura), Turske (smanjenje od 29 milijuna eura), Angole (pad od 26 milijuna eura), Saudijske Arabije (24 milijuna eura) i Jordana (smanjenje za23 milijuna eura).

Po sektorima, najveći rast izvoza ostvaren je u sektoru alkoholnih i likerskih proizvoda, vina i mlijeka u prahu, za 81 milijun eura,odnosno za 68 milijuna eura i 58 milijuna eura. Smanjio se izvoz šećera i cigareta za 53 milijuna eura, odnosno 29 milijuna eura.

Što se tiče uvoza, vrijednost poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU najviše se povećala za proizvode koji dolaze iz SAD-a (za 291 milijun eura) i Ukrajine (povećanje od 246 milijuna eura).

Najviše je smanjen uvoz iz Brazila (145 milijuna eura), Indonezije (97 milijuna eura) i Malezije (pad od 68 milijuna eura).

Što se tiče sektora, najviše se povećao uvoz žitarica osim pšenice i riže te uljarica, za 170 milijuna eura i 134 milijuna eura.

Piše: Agrobiz

Ovdje pročitajte izvorni članak.

Vaš VeeMee savjetnik

Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije