MISLIŠ LI DA ZNAŠ ŠTO JEDEŠ? – buča

24. listopada 2019. Urednik

Ususret Noći vještica moramo pričati o bundevama! 🙂

Tikve, bundeve, ukrasne tikve te ljetne i zimske buče su članovi iste porodice tikve koju je, smatra se, Kolumbo donio u Europu iz Amerike. Tamo su je Indijanci tradicionalno koristili za preživljavanje zimi jer se radi o jako lako probavljivoj namirnici izvrsnog nutritivnog sastava i mnogih ljekovitih svojstava. Toliko je bila cijenjena da su je Indijanci pokapali s mrtvima jer je predstavljala simbol hrane na njihovom posljednjem putovanju!

Lako se pohranjuju na hladnom i suhom mjestu preko zime i iznimno su iskoristive zbog izdržljivosti i mogućnosti rasta u najrazličitijim uvjetima.

Buča ti može pomoći sljedećim ljekovitim svojstvima:

– izvrsna je za zatvor, upalu debelog crijeva i generalno paše osobama sa slabijim želucem zbog izvrsne probavljivosti

– smatra se odličnom pomoći u liječenju mokraćnog mjehura, bubrega i prostate – osim što smiruje upalu, sprječava daljnje poremećaje u funkcioniranju mokraćnih organa, a za prostatu se posebno preporučuje čak i u početnim stadijima kancerogenih promjena

– nova istraživanja sklona su zaključku da buča, osim što njeguje i hrani kožu, štiti i od raka kože

– s obzirom da se radi o dobrom diuretiku, osobito se preporučuje za artritis i giht

– osobito bogatstvo beta karotena u buči ima snažan utjecaj na imunitet i sprječavanje razvitka tumora

 

Zašto i kako jesti buču?

MISLIŠ LI DA ZNAŠ ŠTO JEDEŠ? - buča

Pored svih ljekovitih svojstava, važno je naglasiti da je buča bogata vitaminima C, E, K, B1, B2, B3, B6, kao i kalcijem, kalijem, fosforom i željezom.

To je jedan od razloga što se ona smatra jednom od najboljih zamjena za ugljikohidrate slabije kvalitete.

Pri kreiranju plana prehrane za mršavljenje ili fokus na zdravu prehranu, jako je važno pronaći zamjenu za nekvalitetne tvari koje unosimo u sebe (fast food, obrađeni šećeri u slatkišima i sl.), a namirnice poput buče nam u tome značajno pomažu.

Od buče možete napraviti različite juhe i variva, salate, možete grickati koštice, raditi kompote… Mogućnosti su skoro nemoguće za nabrojati 🙂

Jedna od najvažnijih činjenica koja će zanimati mnoge je ta da sadrži samo 26 kalorija na 100 g!

Ako te to ne motivira da zamijeniš neke nezdrave namirnice bučom, ne znamo što hoće 🙂

 

Gdje kupiti buču?

MISLIŠ LI DA ZNAŠ ŠTO JEDEŠ? - buča

Buča je jedna od raširenijih kultura na našim prostorima, čemu svjedoči i poprilično velika baza sljedivih proizvođača buče na VeeMee.hr. Mnogi od njih imaju i medalje s odlične međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe Adria koja se održava svake godine!

Za popis proizvođača klikni na ovaj link: https://veemee.hr/proizvodac/?fwp_pretraga=buča

Ako živiš u Zagrebačkoj ili Varaždinskoj županiji, imaš puno sreće jer je jedan od brojnih proizvođača najvjerojatnije minutama udaljen od tebe!

Misliš li da znaš što jedeš? Zaviri u našu bazu za pouzdane i provjerene proizvođače! 🙂

Do sljedećeg puta,

Tvoj VeeMee savjetnik

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije