Kako ukloniti pesticide s voća i povrća?

31. srpnja 2020. VeeMee

Najčešće stvari o kojima brinemo prije negoli izađemo iz svoja četiri zida jesu: kako izgledamo? Jesmo li čisti/uredni? Jesmo li zaboravili nanijeti parfem? Kako nam stoje naočale koje smo odabrali? Jesmo li ipak trebali obuti žute umjesto bijelih tenisica? Zašto su današnjem čovjeku navedene stvari važnije no stanje duha ili, što je još i važnije, od tretmana vlastitog tijela? Zašto nam je „najprije zdravlje, a potom sve drugo“ krilatica kada su stvari već krenule po zlu? Odgovor na ta pitanja nemamo, međutim nekoliko savjeta za brigu o vlastitom tijelu imamo.

Da bismo ostali zdravi, hrana koju unosimo mora biti čista,  jer jednom je netko mudar rekao:“ ono si što jedeš“, a mi smo to shvatili ozbiljno. Zato u predstojećim redovima otkrivamo kako pravilno oprati voće i povrće prije konzumacije istih.

U prethodnom članku pisali smo o štetnosti pesticida na okoliš, a samim tim i na čovjeka i njegovo zdravlje. Zaključili smo kako je odabir organskih namirnica najpametniji. Posebno kada je riječ o trudnicama, doiljama i djeci.

Ako si pak iz nekog razoga ne možete priuštiti organsku već konvencionalnu prehranu koja, usput, prednjači na tržištu te nije štetna ukoliko se poštuje karenca (propisani najkraći rok koji mora proći od posljednje primjene kemijskoj sredstva za zaštitu bilja od berbe ili žetve),  prije negoli vam otkrijemo kako s nje ukloniti pesticide, utvrdit ćemo gradivo: zašto su pesticidi štetni po ljudsko zdravlje i s kojim bolestima su povezani.

Kako ukloniti pesticide s voća i povrća?

Sveučilište Stanford provelo je istraživanje uspoređujući zdravstvene učinke konvencionalne te organske hrane. Istraživanja su pokazala kako izlaganje trudnica i djeci pesticidima, odnosno konvencionalnim namirnicama, nije ni malo bezazleno.

Djeca su izložena većoj opasnosti trovanja pesticidima negoli odrasli. Razlog tomu je veća osjetljivost mozga u razvoju, na neurotoksine. Otkriveno je, stoga, da su majke koje su bile izložene visokim razinama pesticida na svijet donijele djecu nižeg IQ-a u usporedbi s majkama koje su razinu unosa pesticida svelele na minumum. Tu problem ne prestaje. Djeca izložena pesticidima imaju veći rizik za razvoj niza kroničnih stanja, uključujući poremećaj koncentracije, probleme u učenju i ponašanju, ADHD i sl.

Druga pak istraživanja utvrđuju jasnu vezu između uporabe pesticida i dugoročnog štetnog utjecaja na zdravlje ljudi. Pesticidi dakle:

  1. povećavaju rizik za, ili čak uzrokuju određene vrste karcinoma. Mnogi pesticidi, naime, sadrže i arsen, koji je poznat po kancerogenim spojevima kobnima za zdravlje ljudi;
  2. dovode do teških respiratornih problema: problema s disanjem, slabljenjem funkcije pluća, astme, kroničnog bronhitisa, te raka pluća;
  3. mogu prouzročiti štetu ili dovesti do bolesti bubrega:
  4. dovode do poremećaja u mozgu, te smanjenja kognitivnih funkcija. Povezani su s Parkinsonovom bolešću te Alzheimerom;
  5. kao što smo već i naveli, mogu uzrokovati teške urođene mane;
  6. mogu ostaviti trajne posljedice na hormone zbog ometanja funkcija endokrinog sustava, što nadalje negativno utječe na seksualnu i reproduktivnu funkciju, smanjenje plodnosti i smrt fetusa, te
  7. mogu povećati rizik za razvoj autizma.

 

Proizvodi koje bi svakako trebali izbjegavati, ukoliko nisu organski uzgojeni, a na kojima se nalazi najveći broj pesticida jesu:

  • jagode, špinat, nektarine, jabuke, grožđe, breskve, trešnje, višnje, rajčice, kruške, celer, kelj i krumpir.

S druge strane, istraživanja pokazuju, da su najmanje kontaminirani proizvodi sljedeći:

  • avokado, kukuruz, ananas, kupus, luk, smrznuti grašak, papaja, šparoga, brokula, patlidžan, dinja, kivi, karfiol i gljive.

Navedeno voće i povrće ukusno je i hranjivo, a da bismo osigurali njegovu korist za naše zdravlje, važno je naučiti kako ga dobro oprati od pesticida.

Da li obično prije konzumacije, voće i povrće samo isperete u hladnoj vodi? Većina ljudi najčešće koristi ovu tehniku. Međutim, ovaj oblik ispiranja pesticida uklonit će ih samo djelomično.

Sredstva koja su se pokazala učinkovitijima od same vode, a koja zasigurno svatko u domaćinstvu ima jesu: slana voda, ocat ili pak, najučinkovitija – soda bikarbona.

Slana voda najjednostavniji je i najjeftiniji način ispiranja voća i povrća. Časopis Food Control proveo je istraživanje kojim je u 20 minuta voće i povrće ispirao običnom vodom, slanom vodom, te octom kako bi uklonili ostatke četiri najčešća pesticida: klorpirifos, DDT, cipermetrin i klorotalonil.

Otkili su da su i jedna i druga otopina znatno učinkovitije od čiste vode, no kako između njihova međusobna učinka nema velike razlike. Ipak, upotreba octa skuplja je varijanta negoli 10%-tna otopina slane vode, a i sigurni smo kako nitko od nas ne želi jesti jagode s mirisom octa, zar ne?

Soda bikarbona zato je najbolja, ali i najučinkovitija metoda. No kako ju koristiti?

Studija provedena na Sveučilištu Massachusetts otkrila je da čišćenje jabuke sodom bikarbonom uklanja znatno više pesticida negoli sama voda. Količina sode bikarbone korištena u studiji bila je vrlo mala – mješavina samo jedne žlice sode bikarbone pomiješana je s 100 dl vode. Namakanje je trajalo 12 do 15 minuta nakon kojih su pesticidi potpuno uklonjeni! Nakon što voće i povrće izvadite iz otopine, lagano ga prebrišite papirnatim ručnikom i spremni ste za rapsodiju okusa na vašim nepcima! J

Ako ste prilikom čitanja pomislili: „ma tko ima vremena 15 minuta prati namirnice“ vratite se na početak našeg članka i upitajte se zašto nam je „najprije zdravlje, a potom sve drugo“ krilatica kada su stvari već krenule po zlu? Ne budimo lijeni jer tijelo pamti!

Ako vam pak ni dalje nije po volji „gubiti“ 15 minuta, u našoj bazi, podsjećamo, više je od 150 proizvoda te 1400 proizvođača koji imaju svoj PID profil. Njihove proizvode dovoljno je oprati i pod vodom! To vam garantira –

 

Vaš VeeMee savjetnik

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije