Zlatno bučino ulje dolazi iz OPG-a Darko Šipek

11. kolovoza 2020. VeeMee

Jedni od njih članovi su obitelj Šipek. Ostavši 2003. godine bez posla, odlučili su ispisati vlastitu, autentičnu priču, priču koja dolazi iz zemlje, a ovo je naša priča o njima:

Znati da njihov novi posao nema radno vrijeme, niti garanciju, ali i da sa sobom nosi mnoštvo izazova, nije spriječilo obitelj Šipek da sav svoj trud, znanje i vrijeme uloži u poljoprivredu. Odluka je ispočetka pala na konvenciomalni uzgoj, međutim uz iskustvo, stječu se i znanja, a spoznavajući važnost ekološkog uzgoja dovelo ih je do prve velike prekretnice u poslu. Svo svoje znanje i iskustvo preusmjerili su na ekološki uzgoj. Iako ekološki uzgoj, zbog zabrane korištena herbicida i pesticida, podrazumjeva mnoštvo ručnog rada, čime ujedno raste cijena proizvodnje, a time i proizvoda, smatraju da nisu pogriješili prelazeći na ovu vrstu uzgoja.

Svoje proizvode smatraju izvorom zdravlja, a kako i sami kažu: „zdravlje je na prvom mjestu“, stoga ih često rastuži kada zbog needuciranosti kupaca o ekološkom uzgoju, naiđu na nepovjerenje i neodvažnost u kušanju domaćih, eko proizvoda.

Već kad pričamo o proizvodima, vrijeme je da otkrijemo što se to točno nalazi u asortimanu OPG Darko Šipek. Prošetate li Varaždinskom tržnicom naići ćete na domaću rajčicu, papriku, salatu, šparoge, kelj, kupus, poriluk, mladi luk, mrkvu, grah, špinat, kelj, celer, peršin, jagode, crno ulje, ali i ono na što su najviše ponosnosni – Varaždinsko bućino ulje. Da ga vrijedi probati svjedoči zlatna medalja s izložbe ulja u Austriji 2020. godine te srebrna medalja s izložbe Varaždinskog bućinog ulja 2018/2019 godine.

Sjemenke buće potrebno je najprije samljeti, zatim iz dobivene mase treba napraviti tijesto koje putuje na prženje pod određenom temperaturom, dok se ne dobije masa za prešanje. Masa prešanjem te pod visokim pritiskom prelazi u svježe bućino ulje, koje prije konzumacije treba odležati kako bi se staložilo i sazrilo. Ako ste baš kao i mi, prije čitanja ovog postupka, pomislili kako proces proizvodnje ulja ne može biti pretjerano težak, prevarili ste se. Za samo jednu litru kvalitetnog bučinog ulja potrebno je 3kg bučinih sjemenki (ovisno o kvaliteti sjemenke).

Zlatno bučino ulje dolazi iz OPG-a Darko Šipek - OPG Darko Šipek

Varaždinska županija, na svu sreću, prepoznala je trud i vrijeme koje je potrebno uložiti za proizvodnju bučinog ulja. Osnovala je tako Udrugu Varaždinsko bučino ulje koja okuplja proizvođače bundeva, te im pomaže u promociji njihovih proizvoda. Zahvaljući njihovoj pomoći, proizvode OPG Darko Šipek, osim na Varaždinskoj tržnici pronaći ćete na raznim sajmovima i manifestacijama u okolici Varaždinske županije.

Osim što ih krase vrijedne i marljive ruke, ni srce im nije manje. U prilog tome prenijet ćemo vam njihov odgovor na pitanje: „Po čemu ste bolji od vaše konkurencije i zašto odabrati vaš proizvod pokraj njihova“. On glasi: „Naša konkurencija članovi su Udruge, međutim mi ih ne smatramo konkurencijom jer svi zajedno imamo podjednako kvalitetno ulje“. Mi u kvalitetu ulja drugih proizvođača ne sumnjamo, međutim u kvalitetu njihova smo se uvjerili baš kao i naši mnogi potrošači.

Varaždinska županija dovela ih je na naša vrata, vrlo brzo smo uvidjeli vrijednost međusobne suradnje, pa je sljedeći, logičan korak bio njihovo uvrštenje u našu online VeeMee bazu te dodjeljivanje vlastitog QR koda. Njegovu vrijednost, kako kažu, ponajprije su prepoznali mladi i to ih jako raduje jer ako „svijet ostaje na mladima“ za potencijal i budućnost vlastitih proizvoda ne moraju se bojati.

Sve nedaće i izazove s kojima se u proizvodnji susreću padaju u drugi plan kada nakon konzumacije proizvoda, pohvale stignu na njihovu adresu.

Ako se među pohvalama nisu našle vaše te ako ne nalazite vremena za obilazak Varaždinske tržnice i sajmova, nemate opravdanja jer, „zahvaljujući“ Corona pandemiji, proizvodi OPG Darko Šipek dostavljaju se direktno na vaša vrata!

Do sljedećeg čitanja,

Vaš VeeMee savjetnik!

Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije