DODLEK-AGRO krumpiri mogu se „spravljat na mali miljun načina“

4. rujna 2020. VeeMee

Danas ćemo se vratiti preko 200 godina unatrag, na kraj 18. stoljeća kada naša priča i započinje. Zapravo, priču koja je započela isključivo iz osobne potrebe, a u kojoj su glavni pomoćnici bili konji, plug i zaprežna kola danas krase epiteti najvećeg proizvođača merkantilnog krumpira u Hrvatskoj, najvećeg otkupljivača za krumpir te najvećeg prodavača u Hrvatskoj. Ipak, vratimo se na početak koji ovoj priči daje posebnu draž

 

Poljoprivreda hrani usta članova obitelji Dodlek još od kraja 18. stoljeća, započinje nam priču Dodlek Andrija, unuk gospodina Franje Dodleka koji je 1961. godine, nakon djedova gubitka sposobnosti za rad i s nepunih 13 godina, odlučio stvari uzeti u svoje ruke i podići ih na neku „višu razinu“. Na raspolaganju je tada Franjo imao konje, plug i zaprežna kola, a čvrste i vrijedne ruke 1966. godine dovele su ga i do prvog traktora. I to ne kakvog traktora, već – hej! – prvoga u selu! 1976. godine, prisjeća se, pristigao je i prvi kombajn za branje krumpira, marke Sprint. Posao je rastao, godine su prolazile, a gospodin Franjo se umirovio i postao glavnim savjetnikom sinu Mirjanu te unucima Karlu i Andriji koji su ljubav prema polju nasljedili zasigurno od njega. Ili im je pak ta ljubav utkana u dlanove još iz davnina? Prosudite sami.

Logistika je ključ svakog uspjeha, pa tako svakog jutra kada sunce izađe članovi OPG-a Dodlek uz jutarnju kavu raspodjeljuju dnevne zadatke.

Svatko zna što mu je činiti, a radno vrijeme završava tek kada je posao obavljen. Obitelj Dodlek tako upravlja OPG-om koji nosi njihovo ime, ali i poduzećem DODLEK-AGRO koji, uz 8 zaposlenih u OPG-u, broji još 40 zaposlenika. Da bi svi segmenti proizvodnje „Od polja do stola“ funkcionirali brinu se 2 agronoma, kojima će se, vjerujemo, najmlađi unuk Dino pridružiti kroz koju godinu, što zasigurno ima u planu s obzirom da je upisao srednju agronomsku školu – smjer agrotehničar.

DODLEK-AGRO razvio je kooperaciju s 40 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s kojima zajedno proizvodi 17.000 tona krumpira, 2.000 tona luka i 150 tona celera. Luk ćete tako pronaći u pakiranjima u vrećicama od 10kg i 5kg, malim pakiranjima od 1 kg ili pak u „vlakić“ pakiranjima od 4 komada. Celer je pakiran u mrežastim vrećicama od 5kg i 10kg.

DODLEK-AGRO krumpiri

Ipak, proizvodnja krumpira postala je tradicija ovog obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva pa je glavni fokus upravo na njoj.

„Jaja se, to cili svit zna, moredu spravljat na mali milijun načina; i u sorbulu i na joko i sirova..“. Ovako su Oliver i Boris opjevali Nadalinina jaja, a jednako tako možemo i mi krumpire u asortimanu OPG Dodlek. Naime, oni su proizvodnju krumpira podijelili prema kulinarskim tipovima/namjenama. Stoga: „krumpiri vam se, to cili svit zna, moredu spravljat na mali miljun načina: na salatu, njoke, pire.. Bilo da su restani, pečeni ili prženi mogu se sa svom mogućom spizom spravljat“.

Krumpir za pečenje i prženje, za kuhanje i salatu pronaći ćete tako u pakiranju od 2,5kg s mogućnošću pakiranja od 2 kg i 3kg. Sve ostale sorte, koje spadaju u standardne kulinarske tipove, nude se u pakiranjima od 1,5 kg, a kao zamjenu za rinfuznu prodaju nude i krumpir pakiran u vrećama od 5kg i 10kg.

Dalmatinci stoga Dodlek „kumpire“, ali i ostale proizvode iz asortimana mogu pronaći u svim Tommy marketima, dok ih ostatak Hrvatske (zajedno s Dalmacijom) može pronaći i u svim Konzum prodavaonicama. Da kupujete domaće i kvalitetno garantira vam VeeMee koji je izradio QR kod za navedene proizvode. Jer glavni cilj obitelji Dodlek, ali i nas, je upravo transparentno poduzeće te promocija domaćih proizvoda.

Pandemija koronavirusa pomrsila im je planove za 2020. godinu, vjerujemo, kao i svim drugim proizvođačima i otkupljivačima svježeg voća i povrća. Tržište krumpira u Europi jako je zasićeno, te će zbog toga biti primorani svoje proizvode prodati po vrlo niskim cijenama. Kišna godina također im je uništila pozamašan postotak usjeva. Iz ovog potvrđujemo ono što mnogi odavno govore: uz pomorske, poljoprivredne djelatnosti donose kruh sa sedam kora. Mnoštvo je tu izazova s kojima se ova obitelj u proizvodnji susreće, no baš kao što majka nakon susreta s bebom zaboravi na sve porođajne muke i oni svoje muke zaborave kada u dućanu vide ljude koji nasmješeni kupuju njihove proizvode, dajući pri tom pozitivne komentare. Poruke podrške na društvenim mrežama dodatna su, kažu, satisfakcija, a sve ih je više i više.

Baš zato, potičemo i vas da na listu sljedeće nabavke uvrstite i krumpire obitelji Dodlek, a jednom kada ih probate na „mali mliljun načina spravljat“ nećete odoljeti a da se i vi ne pridružite pohvalama na društevnim mrežama. Njima to znači puno, jer na kraju dana, upravo ste vi ti zbog kojih je njihova dugoročna misija konstantno povećanje kvalitete!

Sudeći po tome, ni njihov cilj stvaranja prepoznatljivog brenda za proizvodnju i pakiranje krumpira na tržištu Europske Unije, nije daleko, jer vrijedne ruke, rad, trud i muke uvijek se isplate!

Do sljedećeg čitanja,

Vaš VeeMee savjetnik!

Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije