Maslina je neobrana, ali ne i u OPG-u Loredana Krbavčić

11. prosinca 2020. VeeMee

Maslina. Prve asocijacije: cvit mediterana, dalmatinski i istrijanski biser, zlatna nota i stup svake mediteranske kuhinje, biljka božice znanja, simbol mira, mudrosti, slave i pobjede. Niti jedan od ovih epiteta nije joj ni „do grane“. Biljka je ovo kojoj su posvećeni časopisi, emisije, znanstvene polemike. Kako li onda u nekoliko redaka sažeti istinu o njoj? Mi teško, ali Loredana Krbavčić, nositeljica istoimenog OPG-a ima priču „iznutra“. Pročitajte ju! 

Maslinovo ulje postalo je jedan od stupova svake mediteranske kuhinje i o njemu su napisani cijeli hvalospjevi. Hrvatsko maslinarstvo prostire se na okvirno 900km obale više od 1000 otoka. Na tim područjima naići ćemo na različite reljefe, tipove zemlje i klime. S obzirom na njih, uzgoj je podijeljen na šest podregija: Hrvatsko primorje i Kvarner, Sjevernu Dalmaciju, Srednju  Dalmaciju, Južnu Dalmaciju, Dalmatinsko zaleđe te Istru. U jednom malom Istarskom selu Cunju odzvanjale su riječi koje zasigurno ne čujemo po prvi put: „Eee, dolazi vrijeme kada će se svi htjeti vratiti na selo i ubrati nešto iz svoga vrta“. Riječi su to koje glavnoj protagonistici ove naše priče, gospođi Loredani, odzvanjaju još i danas u ušima, a glas koji ih izgovara pripada njenom ocu Mariu. Znanje, odgovornost, ali i neizmjernu ljubav prema maslinama nasljedila je od njega.

OPG Loredana Krbavčić

Svaki slobodan dan provodio je njen otac na krajnjem sjeveru Istre, u zagrljaju Učke i Ćićarije, u netaknutoj prirodi rodnog sela Cunj, na Buzeštini.  Mirovinu je, dakako, iskoristio za rad. Ovog puta za rad od i iz srca, za rad koji će mu omogućiti da i on „ubere nešto iz vlastitog vrta“. I to ne bilo što, već da ubere njeno visočanstvo – maslinu. 80-tih godina zasadio je prve masline u svojem masliniku. Godinu za godinom maslinik je postepeno rastao, a danas se prostire na 1,02ha. Nono Mario, kako ga svi od milja zovu, nažalost nije više s njima, no njegov duh i dalje živi među granama koje je i sam obrezivao (a sigurni smo i među onim novim J).  Masline tada davnih 80-tih nisu preživjele prvu zimu, jer priroda je baš tada naumila pokazati svu svoju moć i redom ih zamrznuti. Ali ljubav prema maslini jača je i od najljuće zime. Jača je i od štete koju nanese tuča, od nerodne godine, od srna koje pobrste stotinjak mladih maslina netom prije davanja prvog roda. Jača je od svih nevolja koje prijete ovoj tvornici na otvorenom. Njih ne može ništa iznenaditi ni smesti, pa čak ni rođenje najmlađe unučice Ene na lanjskom danu berbe 😊

Upravo ta tvornica na otvorenom kancelarija je, nabraja nam gospođa Loredana, njenom suprugu, sinu, nevjesti, unuci Lani i mami (dok Ena ne poraste).  I iako je mudrost, savjete i iskustvo starijih uvijek dobro imati „pri ruci“, priznaje nam, ideje mlađih ipak ih guraju prema naprijed. Ideja i vizija VeeMee naljepnice „Misliš li da znaš što jedeš?“ pridobile su je, kaže, na prvu. Ipaaak.. mi ćemo se nadati da će joj sljedeća 2 reda teksta promaknuti 😉 jer vjerujemo kako su tu i mlađi članovi OPG-a sigurno imali upletene prste J. Upravo oni pripadaju „digitalnoj generaciji“, ali i generaciji koja sve teže „guta“ nesljedivost namirnica koje kupuju.

Nesljedivost nije etiketa koju se OPG-u Loredana Krbavčić može prišiti. Sve o proizvodnji Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Pavletić Cunj možete pronaći na VeeMee plaformi. Ako je godina rodna, u njihovom asortimanu, osim ekstra djevičanskog ulja, pronaći ćemo Božansko te Kantarionovo ulje u koje maceriraju aromatično i začinsko bilje.

Danas u Hrvatskoj postoji 31 autohtona sorta masline te 44 introducirane sorte. Leccino, Pendolino i Frantoio talijanske su sorte koje su sadili u samim početcima, međutim 2009. godine okreću se autohtonim sortama u kojima danas prednjači Istarska bjelica. Stablo joj je srednje bujno, krošnja gusta, a uspravne, dugačke i čvrste grane krase ovalni plodovi srednje veličine. Obilježava je redovita i obilna rodnost, a ulje ima notu umjerene gorčine i pikantnosti.

Kvaliteta Ekstra djevičanskog ulja Pavletić Cunj okrunjena je mnogim zlatnim priznanjima, a možda ono najvrijednije, na koje su najponosniji, jest uvrštavanje u jedini svjetski vodič ekstra djevičanskih maslinovih ulja, FLOS OLEI.

Vjeruju kako tome doprinosti posebna briga o kvaliteti. „Vođeni tradicijom čuvamo kvalitetu“ njihov je slogan kojeg primjenjuju od branja, pa sve do punjenja i skladištenja nakon kojeg s ponosom mogu stati i prisjetiti se koliko je truda, ljubavi, muke i novca bilo potrebno uložiti. Prerada maslina odvija se samo nekoliko sati nakon branja, što osigurava čuvanje svih vrijednih i zdravih sastojaka ovog tekućeg zlata. Poželjeli ste ga i vi probati?

I možete. Ali kako do njega?

Prolazite li Istrom, svratite do Biskoteke u Roču ili pak do centra Buzeta gdje ćete pronaći trgovinu s autohtonim proizvodima gospođe Loredane. Ipak, Istra vam je predaleko?  Kliknite: https://emerkato.hr/trgovina/opgloredana.html i u samo nekoliko klikova osigurajte svoje proizvode.

Ako i dalje mislite da je Istra pre daleko, razmislite nakon ovoga:

OPG Loredana dobio je sredstva iz EU fondova za ulaganje u nepoljoprivrednu djelanost, za obnovu rodne kuće preminulog oca. Priča koja je započela u Cunju stoga dobiva drugi nastavak. Od 2022. godine svi ljubitelji prirode, čistog zraka, maslina i maslinovog ulja moći će uživati u nezaboravnom iskustvu u kojem će s prozora sobe imati priliku upoznati se sa svim čarima uzgoja maslina.

Tamo ćete jutro sigurno započeti s bićerinom maslinovog ulja natašte! Bilo bi dobro kada biste to primjenjivali i od doma jer preporuke stiže ravno od gospođe Loredane, a ako ona kaže da je to melem za želudac mi joj vjerujemo.

Je li ovaj nastavak priče utemeljen na ljubavi prema nonetu Mariu, maslinama ili pak oboje, neznamo. Međutim, znamo da smo termin za smještaj unaprijed rezervirali! 😊

Do sljedećeg čitanja!

Vaš VeeMee savjetnik 🙂

Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije