Povratak selu i vrtlarstvu

19. travnja 2021. VeeMee

Povratak selu i vrtlarstvu

Priče o bijegu iz grada na selo sve su učestalije. Ljudima je dosta gradske užurbanosti, vreve, buke, gužvi, sve su željniji seoske lakoće življenja i mira. Iako zastupljeniji u svijetu, i u Hrvatskoj ovaj trend ponovno polako oživljava. Život na selu i u prirodi dokazano poboljšava psihičko stanje te nas čini sretnijim i mirniji. Vratimo li se na hranu, ona uistinu može biti i jest medicina. Uzgoj vlastite hrane najbolje je što možete priuštiti svojoj obitelji i sebi, a upravo tu mogućnost pruža vam selo.

Ima li što ukusnije doli domaće, svježe, tek ubrano voće i povrće? Ako je iz vlastitog vrta, još je i slađe. A i zdravije. Ukoliko imate prostora u dvorištu ohrabrujemo vas da već od sljedećeg ljeta rajčicu i krastavce berete iz svog vrta! A i punjena paprika ima poseban šmek kada je paprika domaća.

Povrće

 

Možda je i vama vrijeme stalo otkako smo svi zatvoreni u kućama? Šaljemo zato mali podsjetnik – svibanj nam kuca nam na vrata i krajnje je vrijeme da zasučete rukave i pripremite sadnice kako biste već ovo ljeto uživali vlastite plodove.

Ako vam ideja zvuči primamljivo, međutim niste sigurni od kuda početi, slijedite nas i naše male savjete za vrtlare početnike ⬇️⬇️

Korak 1 – Promatranje

Prije negoli krenete sa sadnjom, dobro promotrite gdje je najpogodnije mjesto za vaš vrt. Imajte na umu da je vašim biljakama dnevno potrebno 4-8 sati jutarnjeg i popodnevnog sunca. Ako ste već ugledali mjesto na kojem se sunce i hlad svakodnevno pojavlju, ali i koje je najlakše opskrbiti vodom možete se baciti na korak 2.

Korak 2 – Planiranje

Svako podneblje ima specifične uvjete za rast određenih vrsta voća i povrća. Stoga je, prije negoli započnete, važno istražiti koje su to vrste voća i povrća koje najbolje uspjevaju u vašem kraju. Osim toga, napravite kalendar sadnje kako biste bili sigurni da ste prave biljke zasadili u pravo vrijeme.

Korak 3 – Započnite s malim količinama

Ukoliko niste vješti vrtlari preporučamo da, iako možda imate veliki prostor, vaše vrtlarske avanture započnete na malim površinama. Neke biljke zahtjevaju vrlo malo pažnje, dok druge pak zahtjevaju potpunu posvećenost. Upravo zato, kada na malim površinama savladate sve bitne tehnike, bit ćete spremni i za one veće.

Povratak selu i vrtlarstvu - jabuke

Korak 4 – Odlučite se za organski uzgoj!

Nije rijetkost da ljudi organsku proizvodnju povezuju s voćem i povrćem iz kojeg vire crvići. Povezuju je i s brigom o dodatno uloženim naporima za, u konačnici, manju nagradu.

Iako organski uzgoj u samom početku zahtjeva nešto više vremena i napora, jednom kad svoj vrt uskladite s prirodom, brige i posao smanjit će se.

O prednostima organske proizvodnje već smo vam pisali, a sve one mogu se svesti na ono najbitnije – pesticidima i ostalim otrovnim kemikalijama prepriječit ćete put do vas i vaše djece.

Također, ukoliko si pak zbog financijskih prilika ne možete priuštiti organsko voće i povrće u trgovinama, onda je vlastiti vrt uistinu pravo rješenje, ne samo za zdravlje vas i vaših ukućana, već i za vaš budžet.

Korak 5 – Uzgojite prekrasan vrt

Gleda li vaš vrt na glavnu cestu pobrinite se da, osim što je izvor zdravlja, izmami osmjehe na licima prolaznika. Jednom kada vidite što u vašem vrtu uspjeva, poigrajte se s bojama te voću i povrću pridružite cvijetne biljke. Pčelice radilice bit će vam zahvalne, a vaš vrt bit će odmor za tuđe oči i vaša nepca. Možete započeti s ružmarinom i lavandom, a ukoliko vas krasi vrlina gurmana, s bosiljkom, peršinom, kaduljom, majčinom dušicom ili lovorom ne možete pogriješiti.

A što se tiče crvića.. nećemo vas previše razuvjeravati. Prilikom sljedeće kupovine potražite namirnice s VeeMee kodom, a kada ih isprobate organska proizvodnja više nikad neće imati prizvuk kakav je do tad, možda, imala. Također, sigurni smo kada isprobate rajčicu naših OPG-ovaca i usporedite ju s onom čije podrijetlo niti ne znate, poželjet ćete i vi vlastitim rukama ubrati onu iz vlastitog vrta.

Nadamo se da smo vam dali vjetar u leđa da učinite svoje prve vrtlarske korake!

Ukoliko jesmo, bit će nam vrlo drago da svoje iskustvo podijelite upravo s nama.

Do sljedećeg čitanja!

Vaš VeeMee savjetnik

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije