OPG Stjepan Tonković

24. srpnja 2021. Nikola Vido

Ponekad rat poruši i onu zadnju trunku nade i života u čovjeku. Međutim u ovom slučaju tomu nije bilo tako. Iako je naizgled sve bilo porušeno, ideje i volju za radom, životom i stvaranjem, nije bilo moguće porušiti. I zato današnju priču započinjemo ovako:“ Radnja: Glina, vrijeme: poslijeratno, cilj: ostvariti svoje snove, motiv: ljubav prema voću, odnosno jabukama, junak: Stjepan Tonković“.

2001. godine kupio je gospodin Stjepan prvo zemljište, pa vrlo brzo i drugo, zasadio prva dva hektra jabuka, ali na kraju ljeta računica ipak nije bila zadovoljavajuća. Da bi to postala, kupio je još pola hektra zemlje i na njoj zasadio breskve i trešnje.

Danas trešnje i breskve, a prvenstveno jabuke, uzgaja gotovo sam i u tome uživa.

OPG Stjepan Tonković - zemlja

 

Obitelj je uvijek tu da priskoči u pomoć, međutim gazda se zna – po stasu, ali i po obavezama, a obaveza je puno. Zato kada dođe listopad, a s njime i vrijeme berbe, radni dan traje, rekli bi stari, od jutra pa do sutra. No to im ne pada teško, naprotiv, upravo u berbi nalaze najveću satisfakciju jer je plod cjelogodišnjeg rada napokon vidljiv i opipljiv.

Ženama je tada povjereno, a muškarcima „zabranjeno“, branje, jer kako gospodin Stjepan kaže:“ ženska ruka ipak je delikatnija doli muška“. Bitno je to jer jabuka je osjetljiva voćka. Grub dodir i jak pritisak nekoliko dana nakon berbe rezultirat će flekama, a vjerujemo da ni meni, a ni vama ruka u trgovini sigurno neće posegnuti za flekavom, već sjajnom jabukom. Da fleka ne bi bilo, muškarci se stoga primaju prenošenja kašeta, skladištenja istih.. odnosno težeg fizičkog posla.

Zato vas na tržnici u Glini čekaju sjajne jabuke sorti: Idared, Granny Smith, Jonagold i Cripps Pink. Cripps Pink OPG-a Tonković ima osvojenu županijsku nagradu za najbolju jabuku pa ako do tržnice ne stignete, vrijedi potegnuti i do samog OPG-a. Tamo će vas dočekati ljubazni domaćini, a vjerujemo da u vrećici neće ponijeti samo jabuke, već da će se tu naići i pokoja breskva ili trešnja. Mi im nismo uspjeli odoljeti, a vjerujemo nećete ni vi.

OPG Stjepan Tonković - VeeMee

Osim voća, doma ćete ponijeti i osmjeh. Naš je najviše izmamila priča koju nam je gospodin Stjepan ispričao, a koje se rado prisjeća. U vrijeme pred berbu, prilikom posjete studenata treće godine voćnjaku, upitao je profesor svoje studente „tko zna prepoznati o kojim se sortama jabuka radi“ i pretpostavljate – tišina je bila jedini odgovor kojeg su ponudili. Nasljednik Tonković, tada desetogodišnjak, podučio je tada studente svakoj od njih. „Vidiš mali, tebi je potrebno još samo malo da završiš fakultet“, rekao je profesor, a kladimo se da studenti od tada u pola noći znaju o kojim je sortama riječ.

Iako sorta Cripps Pink oko peteljke zlatnu medalju nosi, Idared je ipak naš favorit! Čemu li je tako, (a gospodin Stjepan ističe da nismo jedini), kao razlog navodi kako je položaj Idared sorte u voćnjaku najsunčaniji. Mi mu vjerujemo jer sunce utiče i na naše raspoloženje pa kako ne bi i na okus jabuke.

Zbog položaja na kojemu se voćnak nalazi – na osami – znatno su smanjene godišnje količine prskanja, a pokoja godina, govori nam, prođe i bez istoga. Nakon berbe, jabuke se skladište u prirodnom skladištu pa stoga imaju i drugačiji, poseban okus.

Ipak, svaka priča ima i pokoji „taman“ element pa tako i ova. Ako ste pretpostavili da su faktor „nesreće“ COVID pandemija ili pak nesretne okolnosti s kojima se ovaj čitav kraj nedavno suočio, srećom ste pogriješili. Ove okolnosti nažalost nisu pod našom kontrolom, međutim kada kažemo „srećom“ mislimo na to da su problemi s kojima se ovaj OPG susreće rješivi. Nadamo se i u bliskoj budućnosti.

Problemi OPG-a Tonković zovu se mraz. Sustav za obranu od mraza bio bi stoga, uz zaštitne mreže te sustav navodnjavanja kojeg posjeduju, više nego dobrodošao.

Međutim, nisu to jedini problemi s kojima se ovaj voćnjak susreo. Prevelik urod, prije nekoliko godina rezultirao je bacanjem i gaženjem 50 tona jabuka, jer u skladište stane samo 30 tona, a kupaca nije bilo dovoljno.

Ovaj drugi problem, vjerujemo, više se neće ponoviti jer i oni koji za Tonković jabuke nisu znali, sada znaju! Naše pretpostavke stoga su da će problem ubrzo postati premala proizvodnja, a prevelik interes. I to im od srca želimo!

Do sljedećeg čitanja,

Vaš VeeMee savjetnik!

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije