Skrivena blaga podruma vinarije Trdenić

19. kolovoza 2021. Nikola Vido

1937., 1995. i 2001., godine su zapisane masnim slovima na obiteljskom stablu Trdenić. Pitate se zašto? Prvi čokot vinove loze zasadio je pradjed davne 1937. godine i njime u stope nasljednika utkao danas već dobro utaban put. 1995. godine registrirali su prvi Škrlet u Zavodu za vinarstvo, a 2001. godine priča dobiva ozbiljnu notu – otvaraju obrt kojim danas teku neka od najfinijih i najnagrađivanijih vina u Hrvatskoj.

Vinarija Trdenić broji preko 85 000 čokota vinove loze, posjeduje kapacitet od 100 000 litara, proteže se na petnaest-hektarskim prostranstvima pa bi pitanje „ima li posla“ ovdje uistinu bilo suludu i suvišno. U jedno smo se uvjerili i sami, a to je da su danas, baš kao i nekad, svi članovi obitelji, od najstarijeg do najmlađeg, uključeni u proces stvaranja ovog, za mnoge, eliksira života.

Moslavačko vinogorje obiluje raznim vrstama grožđa pa se tako u vinskoj karti Trdenić mogu pronaći sorte kao što su Graševina, Pinot bijeli, Pinot sivi, Cabernet sauvignon, Traminac.. Ipak, jedna je posebna. Riječ je o autohtonoj sorti škrlet. Upravo uz nju vezana je njihova najveća satisfakcija – reakcije ljudi koji ga probaju po prvi put. Iznenađenje, nevjerica, ushićenje, užitak – ovim redosljedom emocije im se čitaju na licu. Svakodnevno se susreću s nevjericom da ovakvo vino u Hrvatskoj postoji, a da ga do tada nisu imali prilike probati. Međutim, tomu se i nije čuditi kada znamo da je škrlet sa svojih ukupno 75 hektara vinograda, jedna od najrijeđih sorti u Hrvatskoj.

Vinarija Trdenić - škrlet

Trdenići takve brojke namjeravaju promijeniti te trenutno razmišljaju o proširivanju nasada škrleta, zbog samog očuvanja ove posebne moslavačke sorte, ali i zbog potražnje na tržištu, jer dobar glas daleko se čuje!

U škrletu, kažu, leži ogroman potencijal. Sorta je to koja je posljednjih 25 godina istražena do najsitnijih detalja, iznimno je zahvalna u podrumarstvu, što ih je potaklo da s njime malo i eksperimentiraju. I rezultati su više nego sjajni. Bilo da su isprobali varijante s odležavanjem, bilo kao s pjenušavim vinom, pokazao se kao izniman potencijal, a s obzirom da u ovom obliku uspjeva isključivo u Moslavini, mogućnost da im je neka veća regija ukrade gotovo da i ne postoji.

Posljednjih godina moslavački su vinari udružili snage kako bi zajedničkom suradnjom pozornost ljubitelja dobrih vina skrenuli na ovu sortu. Da u tom naumu uspijevaju, dokaz je i sve veća zainteresiranost vinskih znalaca, ali i entuzijastičnih amatera koji sve češće kao vikend destinacije biraju upravo tamošnje vinograde i kušanje škrleta na samom izvoru.

Hrvatska kuća vina projekt je koji bi u bliskoj budućnosti trebao zaživjeti, a predviđen je kao prostor na kojem će vinari imati priliku prezentirati svoja vina, održavati radionice, stručna predavanja vezana uz vinarstvo i enologiju, ali i sommelierske tečajeve kako bi nove generacije ugostitelja educirali o pristupu samom vinu te sparivanju, odnosno matchingu hrane s vinima.

Dakle, ljubitelji mladog voćnog i svježeg vina, ovu sortu ne smijete zaobići prilikom degustacije!

Da biste ih degustirali, ne morate „potegnuti“ do Moslavine. Vina s ove vinske karte možete pronaći u većini vinoteka u Hrvatskoj, od Zagreba do Splita (Vrutak Zagreb, Vivat fina vina Zagreb, Vinoretum Zagreb, Grunt shop Zagreb, Bornstein Zagreb, Witrina Zagreb, Barrel Zadar, Wine box Split, Vinoteque Vinska mušica Podgora…).

Ipak, zar vikend u Moslavini ne zvuči primamljivo? Posebno ako vas iza ručka čeka:

Vinarija Trdenić

a dan privodite kraju u ovakvom ambijentu:

Vinarija Trdenić

Vaša nepca, a i oči, bit će vam zahvalni.

Ako nam do sada niste povjerovali, možda hoćete kada vam kažemo da su vina Trdenić vinarije višestruko nagrađivana. In praemia veritas novo je in vino veritas! (**praemia = nagrada)

Navikli smo čitati o domaćim nagradama za domaće proizvode, no kvaliteta ovih prepoznata je na međunarodnoj razini. Svaka nagrada je posebna i ne manje važna, no ako bi neke morali posebno istaknuti bile bi to dvije bronce i srebro s Decanter natjecanja u Londonu, zlato s Interdrink-a u Moskvi te bronca s IWC-a u Londonu.

Kako bismo ovu sjajnu priču zaokružili, upustili smo se u malu matching školu, a vama prenosimo naučeno:

Svako vino pitko je i preporučljivo uz određenu prigodu, a preporuka iz Trdenić podruma glasi:

  • Osvježenje od sunca i velikih vrućina potražite u buteljama Škrlet 2020, Rose 2020, Pjenušac te Strawberry wine. Vina su to prikladna za jela laganije strukture, poput bijele ribe, carpaccia te drugih laganih predjela, dok će se Strawberry wine sjajno uklopiti uz hladne voćne deserte, ali i kao baza za osvježavajuće koktele.
  • Vina poput Pinot blanca, Pinot grisa te Škrlet private collectiona su food friendly vina i sljubit će se s širokom lepezom jela, no uz jednu namirnicu ipak ih trebate izbjegavati, a to je crveno meso.
  • Za crveno meso rezervirana su vina poput Pinota crnog i Cabernet sauvignona.
  • Za one čija nepca pak uživaju u začinjenoj i ljutoj kuhinji tu je isključivo Traminac (Gewurtztraminer)

A da bi doživjeli puninu njihovih okusa, iz vinarije poručuju kako je najbolje vino ono koje je ispijeno u dobrom društvu.

Pa, živjeli!

Do sljedećeg čitanja,

Tvoj VeeMee savjetnik!

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije