Vinarija Lagena

16. rujna 2021. VeeMee

Miris stare Grčke i Rima širi se iz glinenih vrčeva s uskim i dugačkim vratom. „Mora da pečena glina ovako miriši“, pomislili smo, no ipak kad približismo se shvatili smo da je ovo miris dobro znan. Vino. I to kakvo! Lagena vino.

Ako ste se pitali otkud naziv ‘Lagena’ u Moslavini, on dolazi od latinskog naziva za bocu (lat. lagena, grč. lagynos). Kao posuda za posluživanje i transport vina koristila se još u 4.st.pr.Kr. u staroj Grčkoj, a tu tradiciju nastavili su Rimljani čije je carstvo bilo prisutno i u Moslavini.

Nekada obješene o kovani klin na zidu ispred podruma, lagene su predstavljale prepoznatljiv znak da tu prodaje se vino. Danas se jedno od najboljih vina Moslavine prodaje u buteljama, ali i dalje služi u lagenama. Makar smo mi tako bili dočekani.

Sad zatvorite oči i dozvolite osjetilu njuha, sluha, ali i mašti da učine svoje.

Nalazite se na istočnim obroncima Moslavine, na granici sa Slovenijom, u vinogradu Vinarije Lagena. Prvi vinogradi na tom položaju sadili su se još sredinom 19. stoljeća, a danas na ovom mjestu umjetnost od „grožđa“ stvara peta generacija vinogradara i vinara iz obitelji Đozo, koji su svoje prve čokote posadili 1992. godine. Vinogradima ne vidite kraja jer protežu se na 6ha. U njima prevladava autohtona moslavačka sorta škrlet, a nezaobilazne su i graševina, pinot bijeli i cabernet sauvignon.

Vinarija Lagena

Eh sad.. kad obišli ste vinograde, ispred vas je stavljena vinska karta i morate odabrati. Izbor nije ni malo lak, ali oko vam ipak bježi na škrlet Coral Lagena. Odabrali ste njega i osim što vam je poslužen u glinenoj posudi, kao poklon dobili ste i jedan primjerak u butelji (kuća časti!). I sada vam je jasno zašto oku uvijek „prija“ različito, posebno, nesvakidašnje.

„Možete li nam reći nešto više o načinu njegove proizvodnje?“ upitali ste. I iako „kuhar“ svoje tajne ne otkriva, gospodin Đozo šapnuo vam je: „ svaku godinu na otoku Pagu spuštamo makar 1 (150 komada) ili 2 kaveza (300 komada) na dubinu od 20m. Godinu dana tako leže u vinskom podrumu Jadranskog mora, pod temperaturom koja se kreće oko 10°C, tlakom od 3 bara, neprestanim gibanjima morske struje, u odsutnosti sunčeve svjetlosti. U ovakvim uvjetima vina brže sazrijevaju, postaju „mekša“, a voćne note se pojačavaju“.

„Otpijate gutljaj i da… ovo vino ima posebnu ‘energiju’, pomislili ste“. No, ima jedan problem. Znatiželja vam se probudila i sada ih hoćete probati sve.

Informacija da su vina s ove karte ponosni vlasnici zlatne i srebrne nagrade s nacionalnih izložbi te brončane nagrade na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina u Londonu, Decanter World Wine Awards 2020, nije pomogla u vašoj želji da se oduprete znatiželji.

Noć je duga, a pred vama još su: nagrađivani Šklet Iconic 2019., Rosé 2018., Cabernet S. Iconic 2017…

Prvi na redu je Škrlet Iconic 2019:

Vino je svijetle, bistre slamnatožute boje, zelenkastog odsjaja. Na nosu čisto, s cvjetnim i voćnim notama (livadno cvijeće, agrumi). Miris je sortno prepoznatljiv i autentičan. Na nepcu je suho, ekstraktno, razliva se okus breskve, marelice , tropskog voća i zelene jabuke. Izrazito je pitko.

Dok ga pijete, gospodin Đozo otkriva tajnu koja se krije ispod naziva „Iconic“. „Oznaka Iconic označava najbolje od najboljeg u podrumu Lagena vinarije, govori. Iconic vina školovana su posebno pažljivo, mikro… „ i tog trenutka prestaje vaše sjećanje, no, nepca pamte!

Pišući ovo zapravo smo vam ispričali naše iskustvo u Vinariji Lagena.

I ako vam baš ni u kojem slučaju obaveze ili pak ljetne sparine ne dozvoljavaju da se zaputite u Moslavinu, sigurni smo da u blizini imate Vrutak, Loniu, Interspar, KTC, Pun ceker ili Atrox Zadar. Ako ni njih nemate u blizini, webshop  i samo nekoliko klikova dijele vas od butelje po vašem izboru.

Nove stranice ove priče ispisat će se na jesen 2021. godine. U suradnji s VeeMee-em, za sve vinoljupce, Lagena priprema novu liniju vina, a mi već križamo dane na kalendaru!

Prije negoli vas pozdravimo red je da vam dočaramo i ambijent u kojem ovaj članak pišemo:

3 riječi: laptop, lubenica, Lagena rosé 2018.

Do sljedećeg čitanja,

Tvoj VeeMee savjetnik!

Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije