Zdravlje koje „tjera suze na oči“

19. listopada 2021. Nikola Vido

Odvažni, vrijedni i hrabri, u svoje vrijeme pomalo i „ludi“ – ove osobine članova obitelji Makar pokazale su se kao dobitna kombinacija 40 godina unazad kada započeli su jednu vrlo neobičnu, ljutu priču koja živi i danas. I ne samo da živi, već se udomila u brojna domaćinstva, začinila je mnoga jela i osvježila nebrojena nepca. Priča je ovo o Ludbreškom hrenu i veseloj ekipi koja se krije iza imena tvrtke Agro Altera

Baš kao što smo i rekli: vrijedni, mladi, odvažni i pomalo luckasti, bračni par Makar odlučio je svoju ušteđevinu uložiti u, ni manje ni više, već sadnice hrena. I nisu se oni tada obazirali na komentare susjeda: „Što su ovi Makari opet naumili“, ali ni roditelja: „Kaj si ti lud? Toliko tisuća maraka budeš uložio u kupnju žniranaca? Pa kaj je to? Kak bude iz tog žniranca za jednu godinu zrasel debeli hren?“. I dobro da nisu. Dobro je da su svoj naum i ostvarili, u svojoj mezimici Katici (Renault 4) pun gepek „žniranaca“ dovezli i rukave zasukali, jer njihovi žniranci danas imaju zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

Dani i godine su prolazili, proizvodnja i prodaja rapidno su rasle pa su Makari uskoro otvorili poduzeće čije su dvije glavne grane bile – uzgoj hrena i najam šatora. I dok su roditelji muškom nasljedniku povjerili ovu drugu granu, naša sugovornica, gospođa Bojana, nastavila je s poslom koji je obilježio njeno čitavo djetinjstvo – uzgoj hrena. Od djetinjstva pa do danas, od papira do polja, zahvale za svo svoje znanje, s drhtavim glasom pripisuje ocu Franji: „Naučio me svemu – od sadnje i vađenja, do obrade i isporuke hrena. Da su mi njegova pomoć i podrška izostali, danas zasigurno ne bih imala ovako lijepu paletu gotovih proizvoda i prekrasna polja ludbreškog hrena“.

Danas, osim svježeg korjena ludbreškog hrena u svom asortimanu ima: naribani ludbreški hren (200 i 550g), "ludbreški hren" s peršinom, brusnicom, feferonima, ali i s jabukama. Sve njih možete pronaći u trgovačkim kućama kao što su : Konzum Plus, Kaufland, KTC, Lonia, Prehrana, Trgocentar, Strahinjčica, Decentia, Dergez, Robin trgovina, Metss, Tp, Mrkvica, Hrgarek i mnogim drugima te u mesnicama: Braća Pivac, Kudelić, Oletić, Novotny, Mihalić,.. Ako i niste sigurni koji hren dolazi s Agro Altera polja, prepoznat ćete ga po dobro znanom VeeMee QR kodu

Da bi posao na vrijeme bio odrađen, roba ispostavljena, a kupci zadovoljni, pomažuju joj vrijedne ruke gospođe Nikoline i gospodina Danijela, a u jeku sezone pomoć, kako kaže, ne izostaje ni od ostalih članova obitelji, ali i prijatelja.

Jedno je sigurno, gospođa Bojana nema dileme je li okružena dobrim ljudima jer ovom poslu neće prionuti onaj tko to uistinu i ne mora. Da bi hren u svom konačnom obliku stigao u staklene teglice, potrebno je uložiti mnogo vremena, truda i ljubavi i to u sve faze proizvodnje istoga: obrada zemlje, sadnja, njegovanje usjeva i samo vađenje iz zemlje. Radni dan ne traje 8 sati, stoga, napominje gospođa Bojana, ne bi ovaj tempo bilo lako izdržati da se smijeh ne ori poljem: “mi smo jako vesela ekipa, radujemo se svakom odlasku na posao, nema nervoze i uvijek se dogodi nešto što čemu se godinama možemo smijati i prepričavati.”

Priča o ujaku Franceku kojemu se u sred vožnje traktora odlijepila čizma, nakon čega mu je, kako bi se završilo s vađenjem hrena, mama Marica morala posuditi vlastite cvijetne patike – samo je jedna u nizu mnogih. I zapravo u tim pričama sadržana je suština života – biti okružen dobrim ljudima, raditi posao kojeg volite, smijati se i u konačnici, biti zdrav.

Za zdravlje se, ni u ovim teškim vremenima, ne boje, jer prizvode jednu od najljekovitijih biljki, prepunu C vitamina.

Osim što virus (čije ime više ne želimo spominjati) i dalje vreba na svakom koraku, dolazi nam i zima, a s njom i razne viroze, prehlade.. Iz Agro Altere stoga za sve one slabijeg imuniteta prepuručuju veću konzumaciju svježeg korijena ludbreškog hrena. I ne, neće vas „gristi za nos“, a ni oči suziti jer ako vam je na konzumaciju hrena ovo bila prva asocijacija, domaći ludbreški hren sigurno niste probali. Suze na oči natjerat će vam isključivo svježi hren kojeg poželite sami ribati, dok će samo jedna mala žličica prerađenog hrena biti dovoljna da se uvjerite kako se radi o domaćoj recepturi, a da je okus, ali i izgled drukčiji od onog uvezenog. Od uvezenog se malko razlikuje i po cijeni, no svakomu tko zna koliko truda i rada stoji iza svake proizvedene teglice, koja kuna više neće neće predstavljati problem u novčaniku, a proizvođačima će mnogo pomoći u borbi s konkurentskim proizvodima koji se nerijetko prodaju po bezobrazno niskim cijenama.

Koliko para, toliko muzike – poznato je u našem narodu, a zdravlje je najskuplje. Stoga, birajte pametno! 🙂

Da ovakva kvalieteta domaćeg hrena ostane samo u granicama Republike Hrvatske bila bi prava šteta. Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla osim što ukazuje na važnost domaće proizvodnje, otvara i vrata europskom tržištu. Ne sumnjamo stoga da će u bliskoj budućnosti mnogi otkiriti ovu teglicu zdravlja, da će prodaja srušiti i dosadašnje rekorde, ali i da će Agro Altera brojati sve više kooperanata koji za njih proizvode Ludbreški hren.

O ovom hrenu, sigurni smo, još ćemo imati prilike čitati, a dok željno iščekujemo nove okuse na kojima ekipa Agro Altere vrijedno radi, isprobat ćemo recepte po njihovoj preporuci:

Do sljedećeg čitanja,

Vaš VeeMee savjetnik

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije