Čuvari tradicije, okusa i mirisa varaždinskoga kraja

5. ožujka 2022. Nikola Vido

Što za Dubrovnik je rožata, Dalmaciju pašticada, Istru fuži s tartufima, a Samobor kremšnite, to su za Varaždin: Varaždinski klipič, Zagorski štrukli, Vabučin, Trnovečka makovnjača, Varaždinski medenjaci…

Riječ „tradicija“, baš poput one „ljubav“, danas je uistinu svedena na najniže grane. Pa iako turistima, ali i domaćem stanovništvu možemo predstaviti mnoštvo tradicionalnih receptura ostavljenih nam u baštinu, diljem Hrvatske i dalje nismo mnogo odmakli od „domaćih“ ćevapa i pita, pizza i slastica koje čak i ne pripadaju našem području. Pa, zar nije to šteta?

Je, šteta je, a Varaždinska županija to je i prepoznala. Prepoznala je da su tradicionalni proizvodi biser svakog kraja, čija se kvaliteta mora čuvati, povijest njegovati, a priča nastavljati. Varaždinska županija to je zamislila kroz projekt nazvan „Čuvari tradicije, okusa i mirisa varaždinskog kraja“, a kroz kojeg obiteljski poljoprivredni gospodarstvenici imaju priliku predstaviti svoje proizvode.

Projekt iz godine u godinu bilježi sve veći broj posjetitelja, zainteresiranih turista, ali i domaćih gurmana koji stoje u redu čekajući svojih ‘5 minuta’ u nekim od najboljih ugostiteljskih objekata.

Kao dio kulture, baštine, običaja i svakodnevnog života ljudi, lokalna se gastronomija svojim okusima i mirisima ističe kao nezaobilazna sastavnica turističke ponude. Varaždinci se uz 13 poljoprivredno- prehrambenih proizvoda zaštićenih oznakom zemljopisnog podrijetla, na pitanje „Koje lokalne specijalitete nam možete ponuditi?“, ne moraju crveniti. U njihovoj gastronomskoj košarici pronaći ćete: Varaždinsko zelje, Zagorskog purana i mlince, Varaždinski klipič, Varaždinsko bučino ulje, Ludbreški hren, Zagorske štrukle, Zagorski bagremov med, Vabučin, Kučanski koščičjak, Trnovečku makovnjaču, Šemovečku kelešicu, Varaždinske medenjake, Vidovečki gibanik, Medenu rakiju/medicu i Mlinčani kolač.

Varaždinsko bučino ulje - OPG Darko Šipek

O nekima već smo pisali, a danas je vrijeme da upoznate se s:

  • Varaždinskim klipičem
  • Zagorskim štruklima
  • Vabučinom
  • Trnovečkom makovnjačom
  • Varaždinskim medenjacima
  • Varaždinski klipič

Svaki klipič je klipić, ali nije i svaki klipić klipič. Da, dobro ste pročitali, Varaždinski klipič piše se sa „č“, naziv je dobio po vrsti klasa nalik maloj batini, a prvi put spominje se u davnom 18. stoljeću. Iznutra mek i rahao, izvana tamno žute do zlatne boje, premazan jajima i posut sjemenkama i začinima kumina, klipič ima točnu recepturu izrade tijesta i motanja (s obje strane ima po 4 nabora), a zaštićen je oznakom zemljopisnog podrijetla.

Do originalnog recepta teško je doći, a ako to i uspijete pazite da njegova dužina iznosi najmanje 25cm jer u protivnom napravit ćete klipiće, ali ne i Varaždinske klipiče.

  • Zagorski štrukli

Brašno, jaja, ulje, sol, sir i vrhnje – nekada je manje uistinu više. Zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla imaju i nadaleko poznati Zagorski štrukli/štruklji. Prešavši put od seoskih kuhinja do elitnih restorana, ova ukusna poslastica dosegla je vrh ponude zahvaljujući svojoj kvaliteti, ručnoj izradi i lokalnoj tradiciji. Brojni mediji sa svih stana svijeta o njima pišu, a zašto je tomu tako jasno nam je već pri prvom ugrizu.

Zagorski mlinci - KOGUTEX

Tijesto tanko poput plahte mijesi se i razvlači preko cijelog stola, puni se potom svježim sirom i oblikuje tankim porculanskim tanjurićem, a na samom kraju, ovisno o vašim preferencijama, kuha se na pari ili peče s vrhnjem u pećnici dok ne poprimi zlatnu boju.

Posuti šećerom ili ne, Zagorski štrukli neće vas ostaviti ravnodušnim.

I dok za njih, vjerujemo, svi su čuli, za sljedeći proizvod ne možemo reći isto.

  • Vabučin

„Miris domaćeg kruha i jutarnje sunce koje sramežljivo proviruje kroz prozore. Opis je to savršenog jutra. A vabučin već spremno čeka da upotpuni doživljaj. Najsavršeniji je to namaz od najboljih bučinih koštica. Ako već niste, kušajte svakako. Svakog jutra.“ – Opis je ovo Turističke zajednice Varaždinske županije za jelo zaštićeno jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo, a mi ga prenosimo u cijelosti jer ga ni sami ne bismo bolje napisali.

Na kraju krajeva, tko bolje poznaje ‘svoje’ doli lokalnog stanovništva?

Samo Varaždinci i zatvorenih očiju prepoznaju okus pravog Varaždinskog bučinog ulja, varaždinskih bučinih koštica,… a Vabučin pripravlja se isključivo od namirnica proizvedenih na području Varaždinske županije. Osmislila ga je gospođa Ivanka Pust, a u njemu uživali su i tek će uživati mnoga nepca.

  • Trnovečka makovnjača

Što je mak stigao u varaždinske krajeve možemo zahvaliti Turcima, a što je bogata tradicija trnovečkog kraja sačuvana do danas, KUD-u „Mak“ i Udruzi žena „Trnovečko srce“. Svake godine u njihovoj organizaciji održava se manifestacija „Žetvene svečanosti“, na kojoj imate priliku isprobati ovu ‘prostu’ slasticu zvanu Trnovečka makovnjača, koja datira iz 18. stoljeća. Ova ‘prosta’ – svakodnevna i jednostavna makovnjača od običnih se makovnjača razlikuje u tijestu. Vučeno je kao za savijaču, umiješano samo od pšeničnog brašna, jajeta, ulja i soli, razvučeno iznimno tanko, a koliko puta savijeno – vjerujemo ne znaju ni prave Trnovčanke.

  • Varaždinski medenjaci

Neizostavni na blagdanskom stolu Varaždinaca, mekani ko’ duša i slatki ko’ šećer, Varaždinski medenjaci slastica su, kako sam naziv kaže, pripravljena od meda. U samo jednom komadiću medenjaka satkane su brojne emocije i sjećanja na djetinjstvo brojnih Varaždinaca. Receptura se prenosi s koljena na koljeno, a svaka obitelj baš za svoju misli da je ona ‘originalna’.

Okusi kuhinje varaždinskog kraja približit će vam povijest i tradiciju, bogatstvo i raznolikost jela koja nastala su jednostavnošću pripreme i domišljatošću seoskih domaćica. I zato, pri prvom sljedećem posjetu varaždinskom kraju, s gastronomske „wish liste“ prekrižit ćemo i „Trnovečku makovnjaču“.

Do sljedećeg čitanja,

Vaš VeeMee savjetnik

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije