Težački zalogaji varaždinskog kraja zaštićeni od zaborava

1. travnja 2022. Nikola Vido

Stare i trošne kuće, moda, glazbeni ukusi, vozila… svi oni mogu se zamijeniti novima i zatrti tragove prošlosti, ali jedno ostaje isto. Poznati okus koji podsjeća na dom. U Varaždinskoj županiji gotovo da i nema kraja koji se ne može pohvaliti tradicionalnim recepturama raznih delikatesa – od predjela i priloga pa do glavnih jela i deserta.

O nekima od njih već ste imali priliku čitati u prethodnom članku, stoga danas slijedi nastavak čuvara tradicije, okusa i mirisa varaždinskoga kraja.

Šemovečka kelešica, Mlinčani kolač i Kučanski koščičjak samo su neke od domaćih delikatesa čija se receptura i dan danas ljubomorno čuva i štiti od zaborava. Ne radi se ovdje o običnim “zalogajima”, ovi osim na dom, mirišu na prošlost, tradiciju i težak težački život.

Umorne težake iz plodnih polja kućama su dočekivale vrijedne domaćice s pobrašnjelim rukama. Slika je ovo koja nam se ne može oteti iz misli, ali koja već duže vrijeme nije živa. Međutim, okusi jesu i oni nas vraćaju u ona stara, jednostavna i prosta vremena.

Prije nego vam o ovim zalogajima prošlosti ispričamo više, provjerite krije li vam ostava na svojim policama makar kilogram brašna, malo svinjske masti, vrhnje i mlijeko, jer sigurni smo da će vam zatrebati i prije nego dođete do kraja ovog članka.

Pa započnimo s:

  • Šemovečkom kelešicom

Težački poslovi iziskivali su mnogo snage, a najvažniji izvor snage, znamo svi, skriven je u hrani. Osim što je za objed trebalo spremiti nešto hranjivo i zasitno, trebalo se prilagoditi i budžetu, koji nekad u težaka i nije bio Bog zna koliko bogat.

Izrađena od siromašnih sastojaka, međutim vrlo hranjiva i zasitna, Šemovečka kelešica bila je gotovo pa idealan izbor za prezalogajiti u pauzi od rada.

Šemovečkom kelešicom

Danas je zaštićena jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo, a za njezinu pripremu trebat će vam svega nekoliko sastojaka – 500g glatkog i 500g oštrog brašna, 3 žlice krute svinjske masti, 150ml kiselog vrhnja, mlijeka prema potrebi i 1 žlica soli. Ovu težačku poslasticu ‘smlatit’ ćete u tili čas, a s pladnja će nestati prije nego ju i napravite.

  • Mlinčani kolač

Nekada je jelovnik lepoglavskih težaka bio nezamisliv bez Mlinčanog kolača, posebno za vrijeme teških fizičkih poslova na njivi, u vinogradu ili šumi.

Stoljećima unazad, bez obzira na doba godine, krijepio je i snažio lepoglavske naraštaje, a i danas se priprema samo u mikroprostoru Lepoglavske Vesi.

Mlinčani kolač

Onima koji liniju pripremaju za ljeto, savjetujemo da naredne redove preskoče.

Jeste?

Eh sad kad su nam ostali samo sladokusci, prenijet ćemo vam i kakvog okusa i izgleda je Mlinčani kolač:

zlatna hrskava korica izvana, a unutra sočni listovi koji mirišu na domaću mast. Teksturom na prvu podsjeća na burek ili lisnato tijesto, no već na drugu shvaćate da radi se o punijem, konkretnijem okusu, kojeg možete postići uz samo nekoliko sastojaka: brašno, sol, mlijeko, mast i vodu.

Čuvaricama recepta, damama iz KUD-a Lepoglavski pušlek o receptu je teško pričati jer onog točnog pak i nema, on se osjeti “pod prstima”, zato je možda najbolje da ovu poslasticu isprobate od lokalaca, a kulinarska umijeća obogatite pripremom prethodnog bisera varaždinskog kraja jer za pripravu sljedećeg potrebno je također više od samih namirnica.

  • Kučanski koščičjak

Nekad težački i kao platežno sredstvo korišten, Kučanski koščičjak danas je fin, jednostavan, cjelovit i cijenjeni zalogaj, također zaštićen jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo.

Kučanski koščičjak

Priprema se od heljdinog brašna, heljdine kaše, koštica bundeve i Varaždinskog bučinog ulja, u obliku gibanice koja se ne savija, već se niže u redove. Za razliku od prethodne dvije poslastice, ova ne sadrži životinjske masti pa je nekad, ali često i danas, bila neizostavan dio trpeze na Badnjak.

Od zaborava ga je otrgnula Udruga Hajdina, a originalna receptura koščičjaka preuzeta je od šest kučanskih obitelji.

Nadjev od pirjanog luka i heljdine kaše, u koju se dodaju mljevene koštice bundeve i začini, jakog je i punog okusa. Jedan prstohvat začina više ili manje, od ovog jela može vas znatno udaljiti. Odrediti njihov omjer, povezati sastojke, “pogoditi” debljinu i teksturu tijesta i nadjeva znaju tek rijetki.

Ipak, udruga Hajdina pogodila je savršen omjer. Svake godine zadnjeg vikenda u rujnu organiziraju manifestaciju “Dani hajdine”, stoga već sada u svome kalendaru stavite podsjetnik i priuštite sebi vikend rezerviran za otkrivanje gastronomskih tajni varaždinskog kraja.

Ova teška težačka jela valjalo bi s nečim i ‘zaliti’. Kako ne bismo previše odmakli od ovog kraja, onim hrabrima preporučamo bućerin (ili dva) medice, a ziherašima pak topli čaj obogaćen Zagorskim bagremovim medom.

  • Zagorski bagremov med

Ako za neko područje možemo reći da je idealno za proizvodnju bagremovog meda najviše kvalitete onda su to zasigurno zagorski zeleni bregi.

Zagorski bagremov med

Prepoznat ćete ga po izrazito svijetloj i bistroj boji te mirisu na bagremov cvijet i svježi vosak, ali naravno i po VeeMee sljedivosti.

Europska komisija u ožujku 2022. godine objavila je da se „Zagorski bagremov med“ oznakom izvornosti pridružio zaštićenim proizvodima Hrvatskog zagorja. Nije li to dovoljan razlog da upravo njega dodate u svoj topli napitak, ali i razne slastice?

  • Medica/medena rakija

Za nazdraviti dobrom medicom ne treba poseban povod, zar ne? Tim više ako znate da je domaća te da je prepravljena od meda sa zagorskih brega.

Jedinstvena receptura ne postoji, međutim jedno je sigurno – pripravljena je od više vrsta meda i ljekovita je. Upravo tako, u ovom slučaju rakija je lijek. Mnogi će joj dodati propolis, razne ljekovite trave ili orašaste plodove pa neka se netko usudi reći da joj karakteristika ljekovitog napitka ne pristaje?

Ljekovitost meda, ali i alkohola u umjerenim količinama slavi se od davnina, stoga medici koja je okrunjena jamstvenim žigom pri zaštiti intelektualnog vlasništva kapu skidamo i mi. Posebno nakon 3. bućerina

Do sljedećeg čitanja,

Vaš VeeMee savjetnik

Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije