Mlađa generacija preferira ekološku ambalažu

14. srpnja 2019. Nikola Vido

Danas su održivost, ruralna privlačnost i, naravno, izgled, najvažniji uvjeti kojega mora ispuniti prehrambeni sektor. Ovo se ne odnosi samo na proizvode, već i na njihovu ambalažu.

Kompanija Landpack GmbH iz Puchheima (Njemačka) počela je s aktivnostima na ovom području u 2013. godini, a trenutno je poznata u cijeloj Europi po svojim jedinstvenim ambalažnim rješenjima za pakiranje od razgradive konoplje i slame. Prema riječima direktora te kompanije, Thomasa Maier-Eschenlohra, potražnja se ubrzano povećava, navodi freshplaza.

Slama je vizualno upečatljivija

Kompanija je započela s izolacijskim materijalima od slame, ali su u međuvremenu i proizvodi od konoplje postali zanimljivi kupcima.

Konoplja nije tako vizualno upečatljiva kao slama. Kada pogledate slamu, odmah ju vežete uz seoski život i održivost. Pojedini kupci s masovnijom proizvodnjom biraju konoplju, a oni manji koji nemaju velike biznise, poput trgovina farmerskih proizvoda i mesara, preferiraju slamu. Izgled je posebno važan za ovu posljednju grupu korisnika. Posebno mladi ljudi ili generacija Y i Z inzistiraju na ekološkoj ambalaži“, kaže Maier-Eschenlohr koji tvrdi da se u mnogim slučajevima kod prodaje voća i povrća, događa da fotografije na internetu ne odgovaraju stvarnom pakiranju. Pa se tako svježi proizvodi s farme pakiraju u plastičnu ambalažu i tako šalju kupcima koji sve manje žele takva pakiranja.

Istraživanje je pokazalo da će čak 36 posto kupaca na internetu kupiti proizvod ako je on u ekološki prihvatljivoj ambalaži.

Mlađa generacija preferira ekološku ambalažu - ekološka ambalaža

Njihova ambalaža i od konoplje i od slame dobar su izolator i odlično apsorbiraju udarce što je jako važno posebno u sektoru voćarstva i povrćarstva gdje se takvim paketima šalju proizvodi koji su gotovo spremni za na stol.

Autorica: Maja Celing Celić, Agroklub

Foto: Bigstockphoto/Rido81

Link na izvorni članak

Vaš VeeMee savjetnik

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije