Znate li tko je, gdje i kad proizveo hranu koju jedete?

1. lipnja 2021. VeeMee

Znate li tko je, gdje i kad proizveo hranu koju jedete?

Powered by Pokreni nešto svoje

Znate li tko je, gdje i kad proizveo hranu koju jedete?
Foto: Guliver/Shutterstock
Znate li odakle je stigao vaš bečki odrezak? A gdje je iskopan krumpir za vaš pire? Gdje je ubrana salata koju ste upravo servirali? Znate li tko je, gdje i kad proizveo hranu koju jedete? I mislili smo da ne znate! Ali dobra je vijest da sve to brzo i lako možete saznati

Reci mi što jedeš i reći ću ti tko si, zapisao je davno poznati francuski gastronomski autor Brillat-Savarin. No što ako na to pitanje ne možemo odgovoriti zato što zapravo i ne znamo što jedemo? Meso koje u supermarkete stiže s drugoga kraja svijeta, nakon što je nekoliko puta bilo zamrzavano pa odmrzavano. Pekarski proizvodi koji u pekarnice dolaze tko zna odakle, duboko zamrznuti, i onda se pred vama peku kako biste stekli dojam svježeg i domaćeg. Voće koje se bere nezrelo i u hladnjačama transportira preko nekoliko kontinenata i zapravo nikad nije zadovoljavajuće kvalitete. Smeta li vam sve ovo i još mnogo toga drugoga vezanog za hranu koju konzumirate?  E, pa dobra vijest je da je start-up VeeMee iz Zagreba osmislio pametno rješenje za sljedivost hrane.

Znate li tko je, gdje i kad proizveo hranu koju jedete?
Foto: VeeMee

Drugim riječima, ova tvrtka omogućuje vam da doznate što jedete te tko je i gdje proizveo vašu hranu. Svoje inovativno rješenje prijavili su na natječaj ”Pokreni nešto svoje”, koji već petu godinu zaredom zajednički organiziraju kompanija Philip Morris Zagreb i ACT Grupa, potporna organizacija za razvoj društvenog poduzetništva. I podrška nije izostala. Zahvaljujući ovoj inicijativi, šest najboljih projekata u idućih šest mjeseci dobivat će kontinuiranu savjetodavnu poslovnu podršku i bespovratnu financijsku potporu u iznosu od 74.000 kuna.

– Projekt vezan za sljedivost hrane napisao sam 2014. godine, a realizacija je počela 2017. godine. Tvrtku sam otvorio s poslovnim partnerom Nikolom Vidom te smo, uloživši vlastita sredstva, počeli razvoj platforme VeeMee i realizaciju cjelokupnog projekta – otkriva nam Marko Kozjak, direktor i suosnivač tvrtke.

Sve zbog djece

Na akciju su se odlučili nakon što su im se rodila djeca te im je, kaže, odmah postalo jasno da im moraju osigurati zdraviji život.

– Jedini način da im to omogućimo bio je da najprije mi budemo sigurni odakle potječe hrana koju jedemo. Osigurati transparentnost i dostupnost informacija unutar distribucije hrane – to se odmah nametnulo kao okosnica onoga što danas radimo. Samo ime naše tvrtke – VeeMee – nastalo je spajanjem imena naših sinova – Vito i Mihael. Ipak su nas oni potaknuli na pokretanje projekta – otkriva nam Marko.

Budući da nude specifičan koncept usluge i savjetovanja, trenutno VeeMee tim ima sedam članova – vanjskih partnera koji su kontinuirano angažirani na projektu.

– Sve su to vrhunski stručnjaci s višegodišnjim iskustvom u različitim domenama poslovanja. Imamo i jednog mladog člana koji kroz VeeMee uči, radi i izgrađuje se – priča nam Marko Kozjak.

Znate li tko je, gdje i kad proizveo hranu koju jedete? - blitva
Foto: VeeMee

Skeniraj za odgovore

Platforma VeeMee omogućuje sljedivost hrane od proizvođača, preko otkupljivača/distributera do krajnjeg potrošača. Dovoljno je da kupac u trenutku kupnje jednostavno skenira kod koji se nalazi na proizvodu i odmah može doznati sve o proizvodu koji namjerava kupiti. A koje su dobrobiti za partnere?

– Svaki naš partner dobiva svoju jedinstvenu neutralnu oznaku podrijetla i svoj QR kod, koji korisnika vodi na njegov profil na platformi VeeMee. Tu neutralnu standardiziranu oznaku podrijetla hrane mi zovemo PID – pojašnjava Marko Kozjak.

Osim toga, ističe, platforma je javno dostupna, a sve svoje partnere, OPG-ove i druge proizvođače hrane promoviraju kroz sve kanale. Profili partnera na ovoj su platformi postavljeni tako da oni i bez vlastitih web stranica imaju svojevrsnu mikrostranicu koju mogu koristiti za isticanje svojih usluga. “U svim prilikama rado ističemo svoje partnere, ne samo kao primjer dobre prakse i suradnje nego predstavljajući njihove kvalitetne proizvode”, zaključuje Marko.

Foto: Guliver/Shutterstock

Stop bacanju hrane

Do sada su se njihove oznake našle na više od 10 milijuna proizvoda, pružajući podatke o podrijetlu za više od 20.000 tona svježe robe. Platforma VeeMee obuhvaća više od 2000 proizvođača, a baza kontinuirano raste. Marko Kozjak ističe kako su do sada od bacanja spasili više od 2000 tona hrane.

– Budući da sa svojim partnerima i trgovačkim centrima kontinuirano radimo na rješavanju problema bacanja hrane, do ovih značajnih brojki došli smo kroz detaljne analize procesa te detaljnu evidenciju tvrtki, vrste robe i nastalog problema. Tako smo došli do zaključka da je čak 70 posto povrata hrane iz trgovačkih centara rezultat logističkih problema.

Novac koji su dobili u okviru ovog natječaja VeeMee će usmjeriti na aktivaciju i podršku OPG-ovima i malim proizvođačima iz Sisačko-moslavačke županije te na njihovu promociju.

– Uz potporu programa ‘Pokreni nešto svoje’, odlučili smo dodatno investirati vlastiti novac te ćemo sve nove partnere s ovog područja sponzorirati tijekom cijele 2022. godine – najavio je Marko Kozjak.

Planovi, otkriva nam, obuhvaćaju nastavak rada na digitalnoj sljedivosti, promociju poljoprivrednika te povećanje broj korisnika.

– Motivacija s kojom sam krenuo u projekt, želja da znam što moja djeca jedu, i dalje me vodi te želim i druge potaknuti da razmišljaju o važnosti podrijetla hrane – zaključio je Marko Kozjak.

Izvor: 24 sata – Znate li tko je, gdje i kad proizveo hranu koju jedete?

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije