Okus Aninih sireva „čuje“ se na daleko

30. rujna 2021. Nikola Vido

Rano jutro pola šest, svakog dana ustaje – ovog puta ne Milena, već obitelj Tržić. Kada dan je kratak, obavezama nema kraja, a želja da kupci budu sretniji jača no želja za snom, onda drugog načina i nema. U redovima što slijede upoznajte OPG Anini sirevi, snagu koja pokreće ekipu koja iza njega stoji, ali i snagu „dobra“

OPG Anini sirevi

Znate one obitelji u kojima se mlijeko pije kao voda? Mlijeko za miran početak dana, mlijeko da „zalijemo“ ručak, mlijeko za bolji san. E pa upravo takva obitelj bila je i obitelj Tržić. Da se ne lažemo, i danas su takvi, samo mlijeko i mliječne proizvode više ne kupuju od domaćih proizvođača, već su i sami postali jedni od njih. Možda i jedni od najboljih. Za njihove sireve i skutu čuje se nadaleko, ali dobar glas nije stigao preko noći.

Puno je truda, neprospavanih noći, ali i ljubavi utkano u ovaj posao prethodnih 11 godina.

Priča OPG Anini sirevi započela je 2010. godine.

Ljubav prema mliječnim proizvodima te velike količine konzumiranja istih vodili su samo jednom – kupnji prve krave. Kako je jedna krava, vjerovali ili ne, za njihove potrebe ipak bila previše, mlijeko i mliječne proizvode počeli su Tržići prodavati na kućnom pragu, susjedima i znancima. Dobar glas počeo se širiti, jedna krava je postala nedostatna pa su kupili i drugu, treću, četvrtu.. Danas na tjednoj bazi njihovo stado proizvodi i do 2000L mlijeka.

Članovi ovog tima ne mijenjaju se od samih početaka. Postao je ovo obiteljski posao pa mama Ankica i tata Ivan, zajedno sa sinovima sve na svojim leđima nose. Ipak, teret je (na sreću) postao pre težak pa će se uskoro njihovom timu pridružiti i prvi član izvan obitetelji.

Da će se i on ubrzo osjećati kao obitelj, u to ne sumnjamo, jer nije ovo obična obitelj. Obitelj je to koja osim svojih potreba, gleda i na one tuđe. Osim na vlastitu, oni gledaju i na tuđu dobrobit, jer znaju da nesebičnim pomaganjem, pomažu svoj miran san.

Zašto to kažemo?

Na adresi Maksimirska 15 u Zagrebu, na policama tgovine Tržićka, čekaju vas svježi sir s vrhnjem, kuhani ili dimljeni sirevi obogaćeni raznim začinima (vlasac, kopar, medvjeđi luk, kadulja, paprika…), škripavac, kravlja skuta, kefiri i jogurti te suhi tvrdi sirevi. Za desert pak odaberite jedan od okusa voćnog jogurta iz njihova bogatog asortimana – jagoda, marelica, višnja/čokolada, malina, borovnica, šumsko voće, vanilija. Probajte odabrati samo jedan. 🙂

Ne samo da imaju asortiman prepun vlastitih proizvoda, već su ga obogatili i proizvodima 30-ak drugih OPG-ovaca koji dolaze s područja pogođenog potresom.

Male ruke su se složile, dobrota umnožila, a Zagrepčani su dobili novu ponudu s vrhunskim domaćim proizvodima.

Osim na Maksimirskoj 15, proizvode „Aninih sireva“ možete pronaći u Vuglec delikatesama na Markuševcu, voćarni Šareni svijet na Maksimiru (Maksimirska cesta 52a) te Petrinjskoj zelenoj kući na Vrbiku (Lavoslava Ružičke 52).

OPG Anini sirevi

Voljeli bismo kada bi ova priča završila ovdje, no kao i u svakoj drugoj, i ovdje se ponekad „zamagli“. Svako poskupljenje materijala i sirovina za proizvodnju ovdje se snažno osjeti. Mnoge renovacije na imanju bile su neophodne, a država je na njihove potrebe, baš kao i na potrebe drugih pogođenih potresom, gluha – osim kada u medije treba izaći s toplom pričom o obnovi nakon potresa.

Njih to, srećom, nije obeshrabrilo. Oni i dalje, sa svojih 10 prstiju grade reputaciju jednih od najtraženijih proizvođača mliječnih proizvoda u Hrvatskoj. Tako su za njih čule mnoge pizzerije, najpoznatiji hrvatski chefovi, a njihova skuta tokom ljetne sezone može se pronaći u brojnim marinama, ali i na mnogim jahtama.

OPG Anini sirevi

Promidžbi njihovih proizvoda, ističu, uvelike pomaže i VeeMee QR kod kojeg su početkom 2021. godine zalijepili na dostavna vozila: „u puno navrata i sami bili smo svjedoci koliko je QR kod na dostavnim vozilima pridonijeo u širenju informacija o našem OPG-u“.

Kruna njihova truda pristigla je 2020. godine kada su na SirCro festivalu kravljom skutom osvojili zlatnu, a svježim sirem i vrhnjem srebrnu medalju.

Ipak, komentari poput „ovakve kravlje skute nema na daleko“, koji pristižu od zadovoljnih kupaca, draži su im i od zlata i od srebra, jer upravo oni njihova su pokretačka snaga.

Zašto ih tako dobar glas prati živo me sad zanima jer da se mene, autorice članka, pita „koju namirnicu bih odabrala kada bih samo nju do kraja života morala jesti“, bio bi to, bez razmišljanja, sir. Mladi, zreli, kuhani, svježi, „smdljivi“, mirisni, na rupice ili bez, sir je bez premca moja pokretačka snaga i najveća ljubav.

Nakon ovog članka sigurna sam da je moje sutrašnje odredište Maksimirska 15.

A tvoja?

Do sljedećeg čitanja,

Tvoj VeeMee savjetnik

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije