DAN NA MORU ‘Startup Europe Regatta‘ u Splitu spojila posao i sport, sudionici su oduševljeni: ‘Najvažnije je imati uigrani tim‘

6. listopada 2021. Nikola Vido

– Vidjeli smo danas kako firma funkcionira na brodu, na tom malom prostoru gdje je uigrani tim najvažnija karika i u životu, ali i u poslovanju – uglas nam kazuju sudionici treće po redu konferencije “Startup Europe Regatta”, u sklopu koje su se otisnuli i na more.

Nakon panela, predavanja, razmjene iskustava održanih u splitskim Dioklecijanovim podrumima, organizatori ove zanimljive poslovne manifestacije prvenstveno za startupove, ali i investitore, gospodarstvenike te političare, Zagrebački inovacijski centar “Zicer” na čelu s Franom Šesnićem osigura i jedan dan proveden na moru!

Na jedriličarskoj regati…

Startup Europe Regatta
Organizator Frane Šesnić, Foto: Božidar Vukičević/Cropix

E’ sad kako je ploviti, regatavati, biti u drugačijem mediju, morskom, slanom i vjetrovitom, u usporedbi s onim kancelarijskim, vezanim za monitor računala, iskusile su posade čak devet jedrilica “Startup Europe Regatta”.

– Novo iskustvo svakako! Prvi put sam na regati – otkriva nam voditelj prodaje u startupu “WindWard” Mate Kozina.

Dživo Jelić i Mate Kozina, startup Winword, Foto: Božidar Vukičević/Cropix

Ovaj 23-godišnji Metkovčanin zajedrio je zajedno sa direktorom Dživom Jelićem (30), Dubrovčaninom koji iskustva na moru itekako ima. Jedri od 8. godine, pa nije ni čudno što se baš njegov startup bavi organizacijom regata, razvija software koji taj posao umnogome olakšava.

Te kao i svi ostali pozdravlja konferenciju, koja osim panela, osigurava direktnu razmjenu iskustava – na moru!

– Mi smo pokazali znanje, talent, a sada nam treba pristup kapitalu, pa je ova regata odličan alat za međusobno upoznavanje, poglavito investitora – kazuje nam Marijan Mumdžiev, vlasnik i CEO startupa Amodo, inače Splićanin po majci Dvornik, no po ocu Hektoru – Bugarin! Koji je bio uposlen i u našoj “Slobodnoj Dalmaciji”…

– Odrastao sam u Splitu, sada posao gdje s pametnih uređaja prikupljamo podatke o rizicima korisnika, za osiguravajuće kuće, razvijam u Zagrebu – smije se Marijan, koji ipak nešto više od ostalih zna oko broda, no ne baš i oko jedrenja:

– Bio sam na dosta regata, no volim reći za sebe kako sam ja jedan čvrsti – balast na brodu!

Marijan Mumdžiev iz startupa Amodo, Foto: Božidar Vukičević/Cropix

Rekli bi i svi ostali, kojima su profesionalni skiperi omogućili čar uživanja u regatavanju na 6 do 8 čvorova maestrala, na regatom polju s vanjske strane Čiova, kako nisu puno znali o jedrenju, iz kojeg smjera što puše, koji konop za što služi, no kako su svi jednom riječju jednostavno – uživali!

– Vidite nas, mi kupili i kompletnu opremu, jedriličarske jakete, spremili se a ono malo vjetra, skoro bonaca – zeza se dvojac iz Zagreba Domagoj Badrov i Marko Kozjak.

Prvi je fotograf, vlasnik motornog broda od 16 metara ali i radio upravljane jedrilice D-65, jedrio je u “optimistima” te u “49-erima”, no nedostajalo mu samo zajedriti na – krstašu!

– Sada ću se hvaliti i s tim iskustvo – zadovoljan je 34-godišnji Domagoj, dok njegov vršnjak, vlasnik startupa “VeeMee” Marko pojašnjava:

– Lani sam prvi put jedrio upravo na ovoj Franinoj regati (op.a. Frane Šesnić organizator) i zaljubio se u more i brodove. Vrhunski je to doživljaj, no ne pitajte me ništa o regatnim pravilima, to ne znam! No zato ću vam sve reći o mom poslu, a to je kontrola Q-kodova na hrani, u sklopu projekta “Od polja do stola”, brinemo se za kvalitetnu hranu koja se nudi kupcima.

A kako Marko nema pojma o regatnim pravilima, ima među devet posada koje su jedrile, i onih izuzetno iskusnih – čak i svjetskih prvaka! To je Zvonko Jelačić, osvajač brojnih medalja u radio upravljanim jedrilicama klase One Metre, te uspješan vlasnik uz Josipa Marasovića, tvrtke “Sailboat RC”! Njih dvojica o jedrenju i regata znaju puno, ali i poslovanju, a upravo taj spoj uz razmjenu iskustava i sklapanju budućih poslova, bio je i cilj ove regate.

Startup Europe Regatta
Foto: Božidar Vukičević/Cropix

– Pomoć pri razvijanju startupova je naš zadatak, biti pri ruci mladim inovatorima u IT-industriju. Zato smo tu – koncizan je i Damir Brčić, pročelnik Splitsko-dalmatinske županije za ICT, suorganizatora eventa održanog u Splitu!

Ovog puta on nije isplovio na more, no zato je sve Frane Šesnić kao “alfa i omega” cijele priče – i one startupovske i one regatne – držao pod kontrolom. Na moru uz pomoć Regatnog odbora – Nikole Aljinovića Marka Mišure, koji ipak nisu bili previše strogi suci!

Budući je jedrenje tek alat za druženje i poslovne dogovore i na trećoj “Startup Europe Regatti”.

– Imamo što pokazati, Split je idealan za ovakve evente, spoj poslovnog sa sportskim, prirodom i morem. Sve u jednom, a sve smo zaokružili druženjem na brodu, na pučini. Rezultati same regate ipak nisu ni toliko bitni – podvukao je za kraj Šesnić, najavljujući i dogodine dolazak u Split.

Izvor: https://more.slobodnadalmacija.hr/om/nautika/startup-europe-regatta-spojila-posao-i-sport-sudionici-su-odusevljeni-vidjeli-smo-kako-firma-funkcionira-na-brodu-najvaznije-je-imati-uigrani-tim-1131685

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije